A WLToys 144001 RC autó általános leírása


Ez egy 1:14 méretarányú pofás kis jószág, akár 60 km/h végsebességgel. Négykerék meghajtású WLToys 144001 Off-Road RC autó, kiváló irányíthatósággal. Szilárd alumínium-ötvözet karosszéria, kopásállóságú cink-ötvözet fogaskerekek, olajos lengéscsillapítók, rengeteg rendelhető pótalkatrész, könnyű kezelhetőség.

Unboxing és az első benyomás

A WLToys 144001 RC autó egy közepes méretű dobozban érkezett. Csak az autónak a hossza 31 centiméter. A doboz oldalán a színválaszték és a főbb paraméterek láthatóak. A tetején az autó fotója található.

A kibontás után azonnal az autó tárul elénk, tetején egy zacskóban a leírással, töltővel és egy szerszámmal. A távirányító egy külön papírdobozban kapott helyet. A négycsatornás távirányító nem tűnik masszívnak, de az eddigi használata során hibátlanul tette a dolgát.

Az autó alváza fém ötvözet, a lengéscsillapítók olajosak és a keménységük is állítható. Ami gondot okozhat, hogy sok alkatrész műanyag. Igaz ezek talán jobban elnyelik a nagyobb ütéseket, de néhány alkatrészre a jövőben azért szükséged lehet.

Visszatérve a doboz tartalmához kapunk egy töltőt, amiből érdemes lehet egy komolyabbat is beszerezni a jövőben, mert nagyon lassan tölt. Persze ha van időd akkor ez is bőven kiszolgál téged is. Gyárilag 1db 1.500mAh kapacitású (2S, 25C, T Plug) akkut kapunk, amiből érdemes többet beszerezni a hosszabb játékélmény miatt.

A csomagban találunk még egy műanyag szerelőkulcsot, amivel a kerekeket illetve az alkatrészek rögzítéséért felelős anyákat húzhatjuk meg, oldhatjuk ki. És nem utolsó sorban itt találjuk a részletes használati utasítást több oldalnyi robbantott ábrával, melyben a legutolsó csavar helye is megtalálható s ami alapján nagyon könnyen beazonosíthatóak az alkatrészek.

A távirányító 2,4 GHz-es frekvencián működik, amihez szükséged lesz 4 darab AA elemre. A szivaccsal borított kormány kellemes fogású, ami mellett található egy ki/be kapcsoló gomb, a csatornaválasztó és két tekerőgomb. A kormánytól jobbra található potméterekkel az egyenesfutást és a motor teljesítményét szabályozhatjuk.

Első benyomás alapján ez egy ár/érték bajnok gépezet. Jó minőségű alkatrészekkel és kiegészítőkkel. Remek ajándék lehet szülinapra, karácsonyra vagy magunknak szórakozásra.

A használatba vétele

A műanyag kabintető a gyorsrögzítők eltávolítása után vehető le. Ekkor elénk tárul az autó szíve, az 550-s motor. Mellette a vevőegységgel egybeépített 60 A-es ESC-t. Ezen található a bekapcsoló gomb is, aminek a megnyomásával kelthető életre az autó.

Na de ha játszani is akarunk akkor előtte töltsük fel az akkumulátort. Fel kell készülni, hogy a töltési idő a gyári töltővel kb. 2-4 óra. Ezért érdemes extra akkumulátorokat beszerezni, így megnövelhető a játékidő. Az akkumulátor egy tépőzáras rögzítővel fixálható a helyére. A csatlakozók összedugása és a tető visszahelyezése után mehet is a játék.

FONTOS, hogy először mindig a távirányítót kapcsold be, majd ezután az autót. A távirányítón a kormány könnyen tekerhető, elengedésekor könnyedén visszaugrik középállásba. Szivacsborításának köszönhetően kellemes fogást biztosít. A felső potméter az egyenesfutásért felel, amivel gond nélkül állítható a kerekek pozíciója. Az alatta találhatóval a teljesítményt tudjuk állítani. Első használatkor érdemes alacsonyabb fokozatra tekerni mert könnyen megugrik az autóa. Nem véletlenül van a dobozán nagy betűkkel a „14+ AGES” felirat.

Menettulajdonságok, használhatóság

Ahogy feljebb már kifejtettem érdemes alacsonyabb fokozattal kezdeni. Már itt is élvezet vele a játék, de igazán feltekerve mutatja meg az erejét. A motor és az akku nagyon szeret melegedni, főleg ha jól meghajtjuk. Ha van extra akkunk és ki szeretnénk cserélni vigyázzunk, mert az alváz, a motor és az ESC is forró tud lenni, amikkel könnyen megégethetjük magunkat. Természetesen az üzemidő is radikálisan csökken ha teljes gázon játszunk, de ilyenkor kapjuk meg az igazi RC autós élményeket.

Saját méréseim alapján teljes gázzal hajtva 7-9 percet játszhatunk. Fél gázzal 15-20 perc, de ha a minimumon hajtjuk akkor majdnem fél órát is elmegy.

A legjobb élményt homokos, sóderes talajon adja, és nagyon szereti az ugratókat is. Ilyen környezetben pörög, forog, kifarol, bármit amit szeretnénk köszönhetően az összkerékhajtásnak. A ravasszal a teljesítmény tökéletesen adagolható. A távirányító hatótávjának gyári értéke 100 méter, de ezt nem teszteltem, ilyen messzire nem küldtem el. A teszt alatt a szomszéd srácok, de még a felnőttek is megálltak és nézték milyen manőverekre képes a WLToys 144001 buggy. Véleményem szerint kicsiknek és nagyoknak is tökéletes élményt tud adni.